Barátnőjét tanította vezetni a Hajógyári-szigeten, végül egy fa állította meg a Citroent

Rosszul végződött egy 17 éves fiatal rögtönzött KRESZ-órája

Szerda este érkezett a Katasztrófavédelem közleménye, miszerint fának hajtott egy személyautó Budapest III. kerületében, a Hajógyári-szigeten. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység áramtalanította a járművet. A helyszínre a mentők is kiérkeztek.

Egy tini lány épp az autóvezetést gyakorolta a Hajógyári-sziget főútján, amikor a Citroën Xsaraval a sziget végén lévő buszfordulónál ismeretlen okból fának és villanyoszlopnak csapódott. A 17 éves leányzó nem egyedül ült a gépkocsiban, mellette utazott a gépkocsi szintén fiatal tulajdonosa is, aki próbálta instrukciókkal ellátni a sofőrt.

Vélhetően egyikük sem használta a biztonsági övet

A baleset során a gépkocsiban ülő két személy könnyebben megsérült, őket a mentők további vizsgálatokra a Szent János Kórházba szállították. Nem megerősített információk szerint egyikük sem használta a biztonsági övet, mivel egyik oldalon sem nyílt ki a légzsák, de legalábbis az “oktató” biztosan nem, hiszen a szélvédőn jól látható nyomot hagyott a kobakja.

Nem rendelkezett műszaki vizsgával az oktatásra használt jármű

Szerkesztőségünk azóta úgy értesült, hogy a gépkocsi, amivel gyakorolták a vezetést és amivel fának csapódtak, nem rendelkezett érvényes műszaki engedéllyel.

Mit ír elő a KRESZ?

A KRESZ szerint járművet az vezethet, aki rendelkezik az adott járműkategória vezetésére a jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel és a jármű vezetésétől nincs eltiltva.

A gyermekeknek, de még a fiatalkorúak többségének már csak életkorukból adódóan sem lehet érvényes jogosítványuk, így nem is vezethetnének gépjárművet. Szüleik, idősebb testvéreik, rokonaik azonban sok tizenévest megtanítanak vezetni. Bár talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk: megtanítják nekik, hogyan kell beindítani az autót, elindulni és megállni vele, vagy éppen tolatni. Ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy tudnak és képesek is autót vezetni…Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le az Baleset-info.hu cikkeiről!
Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a legfontosabb és legérdekesebb híreinket.

Leave a Reply