Betegszállító ütközött személyautóval a Szerémi úton

A XI. kerületi Hauszmann Alajos utcán közlekedett a képen látható Skoda Kodiaq típusú személygépkocsi, a Budafoki út irányába. Amikor a Szerémi úti kereszteződéshez ért, szabad jelzésen továbbhaladt, mivel vélhetően nem vette észre a (helyszíni információk szerint) megkülönböztető hang- és fényjelzést használó betegszállító autót, amely a Rákóczi híd felé igyekezett. Ennek következtében a két jármű a kereszteződésben összeütközött.

A ütközést követően Skoda a Szerémi útra vágódott, a Volkswagen betegszállító viszont megpördült, felvágódott a járdára, ahol kidöntött két jelzőtáblát, majd a villamossínen állt meg

Az eset során a személyautó és a betegszállító vezetője megsérült.

A helyszínelés és a műszaki mentés idején az 1-es villamos helyett az Etele út/Fehérvári út és a Budafoki út/Dombóvári út között pótlóbusz közlekedik.

A megkülönböztető jelzést szabályosan használó jármű vezetője sem hajthat be egy kereszteződésbe, ha nem győződött meg arról, hogy a többi közlekedő észlelte-e őt.

A megkülönböztető jelzést használó jármű vezetője a többi közlekedővel szemben a különböző forgalmi helyzetekben elsőbbséget élvez, ami azt jelenti, hogy e jármű részére az elsőbbséget minden esetben meg kell adni, azt a közlekedés többi résztvevője nem mérlegelheti. Az ilyen járműnek azonban csak a KRESZ 49. § (2) bekezdésében előírt feltételek fennállása esetében van elsőbbsége, azaz ha a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és vezetője meggyőződött arról, hogy akadálytalan továbbhaladását a közlekedésben résztvevők biztosítják.

A meggyőződési kötelezettség körében az ilyen jármű vezetőjének tekintetbe kell venni, hogy a többi közlekedő észlelte-e a jelzést, továbbá hogy az elvárható magatartást tanúsítják-e. Ez adott esetben azzal valósulhat meg, hogy egy kiemelten veszélyes közlekedési helyzetben, a fényjelző készülékkel irányított, többsávos kereszteződésben a számára piros jelzésen áthaladva olyan sebességet választ, ami lehetővé teszi a baleseti veszélyhelyzet akár egyoldalú elhárítását is.

Olvasható a Kúria egy bejegyzésében


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le az Baleset-info.hu cikkeiről!
Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a legfontosabb és legérdekesebb híreinket.

Leave a Reply