Gyanúsítottként hallgatták ki a felborult a Hondába rohanó gyermekmentő vezetőjét – a gépkocsi vezetője meghalt

Korábban elsőként számoltunk be arról, miszerint összeütközött egy személyautó és egy kisbusz Budapest XXI. kerületében, a Kassai utca és a Széchenyi István utca kereszteződésében szombaton késő este.Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le az Baleset-info.hu cikkeiről!
Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a legfontosabb és legérdekesebb híreinket.

Műszaki mentés céljából a balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. A mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A helyszínre a mentők is kiérkeztek. Az érintett útkereszteződést lezárták.

A BalesetInfo értesülései szerint

Egy hang és fényjelzést használó gyermekmentő éppen egy életmentés helyszínére tartott, amikor összeütközött egy Honda típusú személygépkocsival.

Az ütközés hatására a mentőautó felborult.

Elsődleges adatok szerint a személygépkocsiban egy egy háromfős család és a kamasz fiú barátja ült. Közülük egy személy, a Honda 48 éves vezetője a helyszínen életét vesztette, az anyát, valamint a 15 és 16 éves fiúk életveszélyesen sérültek. A mentőautóban tartózkodó négy személy megsérült, ők könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az autó három utasát és a mentőautóban utazó négy személyt a mentőszolgálat kórházba szállította.

Információink szerint egy 5 hónapos gyerekhez tartott a mentő, akinek azonnali életmentésre volt szüksége, de a mentőautó nem ért oda. Úgy tudjuk, az élet halál között lévő gyereket mivel a gyermekmentő nem ért el a címre, így egy másik kocsival a baleset helyszínére szállították, hogy a helyszínen próbálják újraéleszteni, de a kicsi életét nem sikerült megmenteni, a helyszínen életét vesztette.

A Katasztrófavédelem videója a mentésről:

Az RTL Klub információi szerint gyanúsított lett a gyermekmentőnek a sofőrje. A rendőrök halálos baleset gondatlan okozásával gyanúsítják a szirénázva érkező mentőkocsi vezetőjét. A Híradó úgy tudja, még vizsgálják, hogy a sofőr meggyőződött-e arról, hogy megadják neki az elsőbbséget a kereszteződésben.

A megkülönböztető jelzést szabályosan használó jármű vezetője sem hajthat be egy kereszteződésbe, ha nem győződött meg arról, hogy a többi közlekedő észlelte-e őt.

A megkülönböztető jelzést használó jármű vezetője a többi közlekedővel szemben a különböző forgalmi helyzetekben elsőbbséget élvez, ami azt jelenti, hogy e jármű részére az elsőbbséget minden esetben meg kell adni, azt a közlekedés többi résztvevője nem mérlegelheti. Az ilyen járműnek azonban csak a KRESZ 49. § (2) bekezdésében előírt feltételek fennállása esetében van elsőbbsége, azaz ha a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és vezetője meggyőződött arról, hogy akadálytalan továbbhaladását a közlekedésben résztvevők biztosítják.

A meggyőződési kötelezettség körében az ilyen jármű vezetőjének tekintetbe kell venni, hogy a többi közlekedő észlelte-e a jelzést, továbbá hogy az elvárható magatartást tanúsítják-e. Ez adott esetben azzal valósulhat meg, hogy egy kiemelten veszélyes közlekedési helyzetben, a fényjelző készülékkel irányított, többsávos kereszteződésben a számára piros jelzésen áthaladva olyan sebességet választ, ami lehetővé teszi a baleseti veszélyhelyzet akár egyoldalú elhárítását is.

Olvasható a Kúria egy bejegyzésében

Foto: Baleset-info.hu / minden jog fenntartva /

Leave a Reply