Megkülönböztető jelzést használó mentőautó karambolozott az Astoriánál

Az elsődleges információk alapján a balesetben három ember sérült meg.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2022. március 17-én 5 óra 10 perc körül Budapest V. kerületében, a Károly körút és a Rákóczi út kereszteződésében összeütközött egy megkülönböztető jelzést használó mentő és egy Peugeot 206 személyautó.

Információink szerint a körúton közlekedett a képen látható fekete színű Peugeot 206 típusú személygépkocsi. A gépkocsi, amikor a Rákóczi úthoz ért – vélhetően nem hallotta a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel érkező mentőautót.

Ennek következtében a két gépkocsi a kereszteződésbe összeütközött.

Az elsődleges információk alapján a balesetben három ember sérült meg. A járművek forgalmi akadályt képeznek, ezért a baleset helyszínén torlódás alakult ki.

A megkülönböztető jelzést szabályosan használó jármű vezetője sem hajthat be egy kereszteződésbe, ha nem győződött meg arról, hogy a többi közlekedő észlelte-e őt.

A megkülönböztető jelzést használó jármű vezetője a többi közlekedővel szemben a különböző forgalmi helyzetekben elsőbbséget élvez, ami azt jelenti, hogy e jármű részére az elsőbbséget minden esetben meg kell adni, azt a közlekedés többi résztvevője nem mérlegelheti. Az ilyen járműnek azonban csak a KRESZ 49. § (2) bekezdésében előírt feltételek fennállása esetében van elsőbbsége, azaz ha a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és vezetője meggyőződött arról, hogy akadálytalan továbbhaladását a közlekedésben résztvevők biztosítják.

A meggyőződési kötelezettség körében az ilyen jármű vezetőjének tekintetbe kell venni, hogy a többi közlekedő észlelte-e a jelzést, továbbá hogy az elvárható magatartást tanúsítják-e. Ez adott esetben azzal valósulhat meg, hogy egy kiemelten veszélyes közlekedési helyzetben, a fényjelző készülékkel irányított, többsávos kereszteződésben a számára piros jelzésen áthaladva olyan sebességet választ, ami lehetővé teszi a baleseti veszélyhelyzet akár egyoldalú elhárítását is.

Olvasható a Kúria egy bejegyzésébenIratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le az Baleset-info.hu cikkeiről!
Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a legfontosabb és legérdekesebb híreinket.

Leave a Reply