Mentők borították vissza a szirénázva oldalára borult rendőrautót az Orczy úton

Budapest VIII. kerületében, az Elnök utcán közlekedett (a Diószegi Sámuel utca felé) a képen látható Opel Astra típusú személygépkocsi.

A gépkocsi vezetője vélhetően nem hallotta a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel érkező Suzuki Vitara rendőrautót, és a szabad jelzésen behajtott a Orczy útnál lévő kereszteződésbe. Ennek következtében a személyautó a rendőrautó oldalába csapódott. Az ütközés hatására a Suzuki Vitara rendőrautó az oldalára borult.

A személyautó mögött egy kisteherautó és egy mentőautó érkezett, akik miután észlelték a balesetet, azonnal visszaborították a kerekire a felborult rendőrautót. Ezt követően tudott a benne ülő két rendőr kiszállni.

Szerencsére sem a személyautóban, sem pedig a rendőrautóban ülők nem sérültek meg komolyabban, így senkit sem kellett kórházba szállítani.

A helyszínelés és a műszaki mentés idején a 24-es és a 2M villamos helyett pótlóbusz járt az Orczy tér és a Nagyvárad tér között.

A megkülönböztető jelzést szabályosan használó jármű vezetője sem hajthat be egy kereszteződésbe, ha nem győződött meg arról, hogy a többi közlekedő észlelte-e őt.

A megkülönböztető jelzést használó jármű vezetője a többi közlekedővel szemben a különböző forgalmi helyzetekben elsőbbséget élvez, ami azt jelenti, hogy e jármű részére az elsőbbséget minden esetben meg kell adni, azt a közlekedés többi résztvevője nem mérlegelheti. Az ilyen járműnek azonban csak a KRESZ 49. § (2) bekezdésében előírt feltételek fennállása esetében van elsőbbsége, azaz ha a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és vezetője meggyőződött arról, hogy akadálytalan továbbhaladását a közlekedésben résztvevők biztosítják.

A meggyőződési kötelezettség körében az ilyen jármű vezetőjének tekintetbe kell venni, hogy a többi közlekedő észlelte-e a jelzést, továbbá hogy az elvárható magatartást tanúsítják-e. Ez adott esetben azzal valósulhat meg, hogy egy kiemelten veszélyes közlekedési helyzetben, a fényjelző készülékkel irányított, többsávos kereszteződésben a számára piros jelzésen áthaladva olyan sebességet választ, ami lehetővé teszi a baleseti veszélyhelyzet akár egyoldalú elhárítását is.

Olvasható a Kúria egy bejegyzésében


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le az Baleset-info.hu cikkeiről!
Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a legfontosabb és legérdekesebb híreinket.

Leave a Reply