Szirénázó mentőautó elé kanyarodott egy Toyota Yaris Miskolcon

A miskolci repülőtér szomszédságában található Repülőtéri úton közlekedett a képen látható szürke Toyota Yaris típusú személygépkocsi.

A gépkocsi vélhetően nem hallotta a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel érkező Mercedes Sprinter mentőautót, és a szabad jelzésen behajtott a Szentpéteri kapunál található kereszteződésbe.

Ennek következtében a két gépkocsi a csomópontban összeütközött. Az ütközés hatására a személyautó a kereszteződés egyik jelzőlámpáját kidöntötte.

Az eset során a mentőben utazó mentőápoló könnyebb sérüléseket szenvedett. A gépkocsi vezetője az ijedtségen kívül nem sérült meg.

A mentő az ütközés pillanatában beteget szállított, akit egy másik mentővel juttattak el a célállomásra.

A megkülönböztető jelzést szabályosan használó jármű vezetője sem hajthat be egy kereszteződésbe, ha nem győződött meg arról, hogy a többi közlekedő észlelte-e őt.

A megkülönböztető jelzést használó jármű vezetője a többi közlekedővel szemben a különböző forgalmi helyzetekben elsőbbséget élvez, ami azt jelenti, hogy e jármű részére az elsőbbséget minden esetben meg kell adni, azt a közlekedés többi résztvevője nem mérlegelheti. Az ilyen járműnek azonban csak a KRESZ 49. § (2) bekezdésében előírt feltételek fennállása esetében van elsőbbsége, azaz ha a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és vezetője meggyőződött arról, hogy akadálytalan továbbhaladását a közlekedésben résztvevők biztosítják.

A meggyőződési kötelezettség körében az ilyen jármű vezetőjének tekintetbe kell venni, hogy a többi közlekedő észlelte-e a jelzést, továbbá hogy az elvárható magatartást tanúsítják-e. Ez adott esetben azzal valósulhat meg, hogy egy kiemelten veszélyes közlekedési helyzetben, a fényjelző készülékkel irányított, többsávos kereszteződésben a számára piros jelzésen áthaladva olyan sebességet választ, ami lehetővé teszi a baleseti veszélyhelyzet akár egyoldalú elhárítását is.

Olvasható a Kúria egy bejegyzésében
Balesetet látott?
Küldje el nekünk, hogy mások is tudomást szerezhessenek róla!
A felvételeket az info@baleset-info.hu e-mail üzenetben várjuk.
Továbbá szeretnénk a fénykép(ek) mellé néhány mondatot kérni arról is, hol és mikor készült a felvétel, valamint hogy mit ábrázol.

A Toyota Yaris műszaki mentést végezte:

One thought on “Szirénázó mentőautó elé kanyarodott egy Toyota Yaris Miskolcon

  1. Azért majd a döntéshozó hatóságok mérlegeljék már azt is, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveknek sok esetben nem adnak elsőbbséget, leszarják nagy ívben az autósok…Remélem egyszer egy ilyen figyelmetlen majomnak fogják ép vinni a valakijét kórházba.. Hétfőn is a 10-es postánál 30 másodperc alatt jutott át egy rohamkocsi a kereszteződésen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Hozzáférés megtagadva !!