Szirénázó mentőautó elé kanyarodott egy Toyota Yaris Miskolcon

A miskolci repülőtér szomszédságában található Repülőtéri úton közlekedett a képen látható szürke Toyota Yaris típusú személygépkocsi.

A gépkocsi vélhetően nem hallotta a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel érkező Mercedes Sprinter mentőautót, és a szabad jelzésen behajtott a Szentpéteri kapunál található kereszteződésbe.

Ennek következtében a két gépkocsi a csomópontban összeütközött. Az ütközés hatására a személyautó a kereszteződés egyik jelzőlámpáját kidöntötte.

Az eset során a mentőben utazó mentőápoló könnyebb sérüléseket szenvedett. A gépkocsi vezetője az ijedtségen kívül nem sérült meg.

A mentő az ütközés pillanatában beteget szállított, akit egy másik mentővel juttattak el a célállomásra.

A megkülönböztető jelzést szabályosan használó jármű vezetője sem hajthat be egy kereszteződésbe, ha nem győződött meg arról, hogy a többi közlekedő észlelte-e őt.

A megkülönböztető jelzést használó jármű vezetője a többi közlekedővel szemben a különböző forgalmi helyzetekben elsőbbséget élvez, ami azt jelenti, hogy e jármű részére az elsőbbséget minden esetben meg kell adni, azt a közlekedés többi résztvevője nem mérlegelheti. Az ilyen járműnek azonban csak a KRESZ 49. § (2) bekezdésében előírt feltételek fennállása esetében van elsőbbsége, azaz ha a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és vezetője meggyőződött arról, hogy akadálytalan továbbhaladását a közlekedésben résztvevők biztosítják.

A meggyőződési kötelezettség körében az ilyen jármű vezetőjének tekintetbe kell venni, hogy a többi közlekedő észlelte-e a jelzést, továbbá hogy az elvárható magatartást tanúsítják-e. Ez adott esetben azzal valósulhat meg, hogy egy kiemelten veszélyes közlekedési helyzetben, a fényjelző készülékkel irányított, többsávos kereszteződésben a számára piros jelzésen áthaladva olyan sebességet választ, ami lehetővé teszi a baleseti veszélyhelyzet akár egyoldalú elhárítását is.

Olvasható a Kúria egy bejegyzésében


Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le az Baleset-info.hu cikkeiről!
Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a legfontosabb és legérdekesebb híreinket.

A Toyota Yaris műszaki mentést végezte:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.