Whiskyzett a 16 éves barátnő, mielőtt a barátja tanította vezetni a Hajógyári-szigeten

Rosszul végződött egy 17 éves fiatal rögtönzött KRESZ-órája

Korábban hírt adtunk arról, miszerint fának hajtott egy személyautó Budapest III. kerületében, a Hajógyári-szigeten. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység áramtalanította a járművet. A helyszínre a mentők is kiérkeztek.

A Baleset-info.hu helyszíni információi szerint egy tini lány épp az autóvezetést gyakorolta a Hajógyári-sziget főútján, amikor a Citroën Xsaraval a sziget végén lévő buszfordulónál ismeretlen okból fának és villanyoszlopnak csapódott. A 17 éves leányzó nem egyedül ült a gépkocsiban, mellette utazott a gépkocsi szintén fiatal tulajdonosa is, aki próbálta instrukciókkal ellátni a sofőrt. Vélhetően egyikük sem használta a biztonsági övet

A baleset során a gépkocsiban ülő két személy könnyebben megsérült, őket a mentők további vizsgálatokra a Szent János Kórházba szállították. Nem megerősített információk szerint egyikük sem használta a biztonsági övet, mivel egyik oldalon sem nyílt ki a légzsák, de legalábbis az “oktató” biztosan nem, hiszen a szélvédőn jól látható nyomot hagyott a kobakja.

Nem rendelkezett műszaki vizsgával az oktatásra használt jármű

Szerkesztőségünk azóta úgy értesült, hogy a gépkocsi, amivel gyakorolták a vezetést és amivel fának csapódtak, nem rendelkezett érvényes műszaki engedéllyel.

Mit ír elő a KRESZ?

A KRESZ szerint járművet az vezethet, aki rendelkezik az adott járműkategória vezetésére a jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel és a jármű vezetésétől nincs eltiltva.

A gyermekeknek, de még a fiatalkorúak többségének már csak életkorukból adódóan sem lehet érvényes jogosítványuk, így nem is vezethetnének gépjárművet. Szüleik, idősebb testvéreik, rokonaik azonban sok tizenévest megtanítanak vezetni. Bár talán pontosabb, ha úgy fogalmazunk: megtanítják nekik, hogyan kell beindítani az autót, elindulni és megállni vele, vagy éppen tolatni. Ez azonban még messze nem jelenti azt, hogy tudnak és képesek is autót vezetni…

Bejegyzésünket követően a rendőrség közleményt adott ki:

A III. kerületi nyomozók 2022. április 20-án este a Hajógyári-szigeten járőröztek, amikor 21 óra 15 perc körül egy fának ütközött autóra figyeltek fel, azonban sem a kocsiban, sem pedig annak közelében nem láttak senkit. Nem sokkal később egy fiatal érkezett a járműhöz, és elmondta a rendőröknek, hogy az autót a barátnője vezette, akinek nincs jogosítványa, nem lehet neki, hiszen éppen csak betöltötte a 16. életévét. 

V. Dániel elmondása szerint az ütközés után a lány kiszállt az autóból és elszaladt, a fiú pedig keresni kezdte. 

A helyszínre megérkeztek a járőrök is, akik a közeli erdőben megtalálták a lányt, és visszakísérték a baleset helyszínére. 

A rendelkezésre álló adatok szerint a fiatalok kora este találkoztak a belvárosban, ahol ittak, majd kimentek a fiú autójával a Hajógyári-szigetre. Itt vette át a kormányt a lány, és rövid időn belül fának csapódtak. Miután a rendőrök megszondáztatták őket, a mentők mindkettőjüket kórházba vitték. Szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. 

V. Dánielt ezt követően előállították a BRFK III. Kerületi Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók járművezetés tiltott átengedése vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A fiú a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, és azzal magyarázta tettét, hogy csak vezetni tanította a barátnőjét. A lánnyal szemben járművezetés ittas állapotban vétség miatt indult büntetőeljárás. 

Foto: Baleset-info.hu (minden jog fenntartva)Iratkozzon fel hírlevelünkre

Ne maradjon le az Baleset-info.hu cikkeiről!
Adja meg a nevét és az e-mail címét és elküldjük Önnek a legfontosabb és legérdekesebb híreinket.

Foto: POLICE.hu

Leave a Reply